KORFBAL IN EEN NOTENDOP

Een korte beschrijving over het ontstaan van deze fantastische sport.korfbal-moderne-stijl
Korfbal is een volkssport, een sport voor groot en klein. De bedoeling is dat twee partijen tegen elkaar spelen. Doel is om vaker een geldig doelpunt te scoren dan de tegenstander. Een doelpunt wordt gescoord door een bal in een mand te gooien die hangt aan een paal. Hiervoor heb je een verdedigings- en een aanvalsvak. Doel van het aanvalsvak is om te scoren en doel van het verdedigingsvak is om dat te verhinderen. Over het algemeen wordt korfbal gespeeld met 4 dames en 4 heren, hoewel er ook dameskorfbal bestaat.

Een korte geschiedenis
Oprichter van korfbal is Nico Broekhuysen. Broekhuysen deed in 1902 een cursus handenarbeid in Zweden en ontdekte daar het spelletje Ringbol. Thuis gekomen in Nederland verving hij een ijzeren ring door een mand en noemde het spelletje korfbal. De eerste competitie vond plaats in 1904 (winnaar DTV).korfbal in het begin

Korfbal bleef zich ontwikkelen. Er kwamen nieuwe spelregels, de jeugd werd vooral na de jaren 30 actiever betrokken bij een club en werden in aparte leeftijdsklassen geplaatst. In 1952 werd er een demonstratiezaalwedstrijd georganiseerd tussen de Haagse verenigingen HKV en Ons Eibernest. Vanaf die tijd ontstond ook ongeveer de zaalcompetitie. Maar de meest opvallende verandering vond plaats in 1991 toen het middenvak verdween in de veldwedstrijden. Vanaf die tijd werd korfbal nog gespeeld met 8 mensen in plaats van 12.

Wat maakt korfbal zo leuk?
Niet voor niets is korfbal een populaire sport in Nederland. Het heeft een paar aspecten die uniek zijn voor de sport. Korfbal is (over het algemeen) gemengd en uitermate geschikt voor het sociale aspect. Teamspel is noodzakelijk maar toch is er de ruimte voor de individuele actie. Je moet verschillende rollen kunnen uitvoeren, zowel verdedigend als aanvallend en is fysiek ook een zware sport. Je moet immers kunnen rennen, springen, snel draaien en daarbij ook blijven concentreren. Korfbal is technisch en ook het communicatieve aspect is van groot belang. Dit maakt korfbal tot de meeste veelzijdige tak van sport die er bestaat en ook de leukste.